Hoe maakt u een lijstenwand?

Hoe maakt u een lijstenwand?

Het maken van een lijstenwand is niet eenvoudig en zeker niet iets wat je even doet. Hierbij komen veel factoren kijken. U moet denken aan het uitlijnen, de wijze van ophangen en het bevestigen. Als u de schilderijen gewoon op een haak hangt, dan ergert u zich constant aan het schots en scheef hangen en moet u de hele dag de boel corrigeren. De volgende maand zullen we een apart hoofdstuk wijden aan het maken van een lijstenwand. Wil u toch al beginnen, dan legt u alle werken op de grond uit op het formaat van de wand. Net zolang tot u echt tevreden bent, want pas dan kunt u starten. Maak eerst een goede tekening van het resultaat en wijk daar later niet meer vanaf.

Kunnen mijn schilderijen in de zon hangen?

Het antwoord moet zijn: Nee. Als een ingelijst kunstwerk of een decoratief werk in de zon wordt gehangen, hoe goed ook beschermd, dan zal het zeker na verloop van tijd daar schade van ondervinden. Deze schade kan verschillend van aard zijn. Denkt u aan verkleuring of zelfs totaal verbleken, de mate waarin hangt sterk af van de gebruikte pigmenten. Ook kunnen verzuring, schimmelvorming en versnelde veroudering optreden. Het is altijd beter om direct zonlicht te vermijden.

Hoe kan ik het beste een lijst bevestigen?

Enkele belangrijke punten: 

  • Hang geen werk op een net gestucte muur. Ook als u net behangen heeft, is het aan te raden gedurende de eerste 3 tot 6 weken niets aan uw muren te hangen. Geef het vocht de gelegenheid de muur te verlaten. Dat voorkomt veel schade aan uw inlijstwerk. Denk maar eens aan schimmel en zilvervisjes, deze kunnen uw werk totaal vernietigen.
  • Zorg dat er lucht achter de lijst door kan, dan blijft de inlijsting droog. Probeer niet een inlijsting zo strak mogelijk tegen de wand te hangen. Voorzie uw ingelijste werk van zogenaamde stootbumpertjes, dan blijft uw werk van de muur en kan het niet zo makkelijk heen en weer glijden en uw muur beschadigen.
  • Hang uw werk op met een goede muurduim en een plug. Brede werken kunt u beter aan twee muurduimen hangen, het voorkomt dat uw lijst wordt krom getrokken door het gewicht. Heeft u echt zwaar werk, vraag dan naar speciale veiligheidsbevestigingen.
  • Hang schilderijen niet hoger dan hart schilderij = ooghoogte.

Lijst bevestigen

Garantie, hoe zit dat nou?

Garantie op uw werk hangt af van uw afspraken. Hierbij zijn een aantal criteria van belang, te weten:

  • De prijs-kwaliteitsverhouding
  • Zijn er door de lijstenmaker aanwijsbare fouten gemaakt
  • Is het werk technische in orde
  • Heeft u het werk op de juiste manier bewaard of opgehangen

Bij klachten zullen alle punten worden bekeken en beoordeeld. Bij fouten die u niet verwijtbaar zijn, zal de lijstenmaker de materialen vervangen en het werk weer correct afleveren. De klachtencommissie van Art-Frame kan daarin bemiddelen, indien door één van beide partijen gewenst.


Heb je een vraag?
Neem contact op met ons!
■ ■ ■ ■ ■