Welk glas moet u kiezen?

Welk glas moet u kiezen?

UV-werend glas + ontspiegeld, maar ook hierin zijn nog keuzemogelijkheden. Je hebt namelijk gematteerd glas, geëtst glas, nano-geëtst glas en glas dat door middel van een coating ontspiegeld is. Het laatste kun je het beste vergelijken met een brillenglas, dat ontspiegeld is, of de lens van een camera. Lange tijd was het probleem bij dit type glas de kleur, welke door het aanbrengen van de coating aan het glas gegeven werd. Dit kon een roze, blauwe of gouden gloed zijn. Dan was het wel ontspiegeld, maar stoorde de kleur die op het glas onstond.

Dan komt daar nog eens bij de coating voor UV-werendheid. In de praktijk worden ook hierin vele variaties aangeboden. Zo heb je 40%, 70%, 85%, 92 % en 98% UV-werend. Normaal glas zit tussen de 35 en 40% UV-werendheid. UV-werend glas moet tenminste 90% UV-werend zijn om daadwerkelijk UV-werend genoemd te mogen worden.

Coating over glas

Hierin heb je ook nog weer 2 soorten coatings. De eerste is een organische, deze wordt opgebracht door dompelen. Een tweede mogelijkheid is de lagen in te branden, bij 92% zijn dat 6 lagen. Deze laag is krasvaster en er kunnen geen gassen meer vanaf komen welke op zich weer schadelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld het papieren kunstwerk.

Toepassing

In de praktijk blijkt dat een combinatie van ontspiegeld en UV-werend het beste resultaat geeft. Let wel: als je een zonnige serre hebt, dan kun je daar nog steeds geen prenten inhangen zonder dat je daarbij risico loopt dat het werk achteruit gaat. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de ontwikkeling enorm hard gaat. Het lijkt wel een computer, alleen de ervaringstijd onbreekt. Kunstmatige veroudering is niet hetzelfde als natuurlijke veroudering. Als u voor UV-werend kiest, ga dan voor het beste.

UV-grafiek

Groen = gewoon glas
Geel = 48% UV
Paars = 84%
Oranje = 98%


Heb je een vraag?
Neem contact op met ons!
■ ■ ■ ■ ■