Vernieuwd concept jaarlijkse Inlijstwedstrijd

Art-Frame heeft voor dit jaar besloten het wedstrijdconcept aan te passen aan de actualiteit en toegankelijker te maken voor nieuwe lijstenmakers en instromers, stagiairs, leerlingen en studenten. Ook voor niet-FATG-gecertificeerde lijstenmakers is deelname nu aantrekkelijker geworden. Er is voor alle deelnemers een vrije 3D-opdracht en een vaste opdracht. Het thema van 2021 is voor beide opdrachten: ‘Dieren’.

Klassementen

Wel en niet-gecertificeerd

FATG-gecertificeerde en niet-FATG-gecertificeerde lijstenmakers komen nu in één poule en worden samen beoordeeld. Gecertificeerde lijstenmakers krijgen echter een handicap mee: hun werk moet voldoen aan de strenge FATG-normen. Bij de niet-FATG-gecertificeerde lijstenmakers wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van het inlijstwerk, het ambachtelijke en het visuele aspect.

De kans bestaat daarom dat een niet-FATG-gecertificeerde lijstenmaker meer punten behaalt dan een gecertificeerde lijstenmaker. En dat verhoogt niet alleen de spanning, maar maakt de wedstrijd ook aantrekkelijker voor niet-gecertificeerde lijstenmakers om deel te nemen.

Toekomstgroep

Tot deze groep behoren stagiairs, leerlingen en studenten van de Ambachtsacademie en het Nimeto te Utrecht. Zij dingen mee met het examenwerkstuk dat zij in het laatste jaar van hun opleiding maken. Bij de beoordeling van het werk kijkt de jury vooral naar de visuele aspecten, met minder nadruk op de technische kwaliteit van de inlijsting.

Wedstrijdthema ‘Dieren’

Het thema van deze inlijstwedstrijd staat, niet geheel toevallig, in het teken van Dierendag. Als vaste opdracht heeft Art-Frame gekozen voor een bijzonder fraaie en kleurrijke foto, gemaakt door natuurfotograaf Joop Ezendam (zie ook de nieuwsbrief van april). Joop heeft zelf een voorselectie gemaakt, waarna de keuze op deze afbeelding viel. Het is voor het eerst dat Art-Frame kiest voor een foto als vaste opdracht.

Joop zal zelf aanwezig zijn tijdens de uitreiking, met enig voorbehoud. Hij reist de hele wereld rond om foto’s te maken en de uitreiking is voor hem een tussenstop.

Inschrijven en verder

De inschrijving start gelijk met het verschijnen van de nieuwsbrief. Inschrijven doe je via de website van Art-Frame en de betaling via de webshop. Inschrijven kan tot en met 30 juni 2021 daarna worden alle te lijsten prenten verstuurd aan de deelnemers.

In de week van 13 tot 19 september haalt Vadia alle werk op bij de deelnemers. Voor de jurering worden lijstenmakers benaderd. Het spreekt vanzelf dat zij uitgesloten zijn van deelname.

De jury komt een week voor de beurs samen om alle inzendingen te beoordelen. Tijdens de beurs op 4 oktober op Kasteel Groeneveld worden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.

Onder voorbehoud van zijn komst, maar daarom niet minder waardevol: Joop geeft zelf een extra prijs weg voor het werk dat het beste bij zijn foto past!