Linnen en zijde passe-partouts

Hoe gaan we te werk

We snijden net als bij een linnen passepartout eerst ons kartonnen passepartout. Hierop brengen we de droge Iijmstof (strijkvliseline) aan welke we met een warme strijkbout Iicht activeren. We zorgen ervoor dat er beslist geen Iijmrestjes over het karton heen steken. We verwijderen nu het schutvel van de Iijm en leggen het middenstuk erin terug. Op dit middenstuk zit geen Iijm. We controleren de Iijmlaag op verontreinigingen, kleine zwarte pitjes, haartjes enz. en verwijderen deze. De zijde leggen we nu over ons passepartoutkarton, hierbij letten we op de volgende punten:

1e Voorkom dat er te dikke knopen op de binnenrand van het passepartout vallen.
2e Zorg dat de draad evenwijdig loopt aan de binnenzijde van het passepartout. 3e Let erop dat de zijde verticaal niet slingert. Hoewel er verticaal geen echte richting is, valt het direct op als deze slingert.

Heeft U dit alles gedaan?

Het op maat knippen van de zijde doen we pas als u klaar bent. Eerst hechten we de zijde aan de onder- of bovenkant. Hierbij ga ik ervan uit dat de draad horizontaal loopt. Hebben we de onderzijde vastgezet, dan kunnen we met een paar spelden de zijde Iicht spannen, eigenlijk meer op zn plaats houden. We gaan nu Iangzaam zonder druk uit te oefenen de Iijm activeren met een minimale strijkbeweging, het is niet de bedoeling door het strijken meer spanning op de zijde te brengen. Is de zijde overal globaal gehecht, dan kunnen we met meerdruk voor een definitieve hechting zorgen, hiervoor gebruiken we een stoomstrijkijzer met teflon zool. Een stoomstrijkijzer gebruiken we omdat deze een grotere warmteopbrengst heeft en juist deze warmte is noodzakelijk. Zou u een normale strijkbout zo warm maken dan is uw zijde verloren. Als alles goed vast zit, snijden we er een gat in en werken het af zoals we het linnen atwerken. Als karton gebruikt u natuurlijk wederom zuurvrij museumkarton.

Het gebruik van de trekpen

Moment a.u.b