Biezen

Echte gekleurde passepartouts, zoals rood, blauw en geel gaan maar kort mee, ze vervelen snel. Beter is het om een accent aan te brengen door middel van een Iijn of bies. Het dubbele passepartout kan men om twee redenen toepassen.

1e = het onderpassepartout heeft een kleurtje en geeft op die manier een accent aan het bovenpassepartout
2e = de prent heeft geen marge, het onderwerp staat te veel tegen de randen van het blad gedrukt en het onderwerp, de afbeelding, vraagt om ruimte. We kunnen dan een eerste passepartout kiezen in de kleur van het blad van de prent en daarop een tweede passepartout. Dit tweede passepartout kunnen we een extra scheiding geven door een biesje, waardoor het onderpassepartout bij de prent hoort en het tweede passepartout het eigenlijke passepartout vormt.

Lijnen kunt u het beste trekken met daarvoor speciaal vervaardigde inkt, maar airbrush-inkten kunnen ook gebruikt worden. Je hebt wel een goede Iiniaal nodig die echt recht moet zijn zonder hakkels erin. De trekpen die gebruikt moet worden, moet breed zijn zodat hij voldoende vloeistof kan vasthouden, want iedere onderbreking kan een hakkeltje veroorzaken. Met een daarvoor vervaardigde hoek zet u de punten uit. Deze punten kunt u zetten met een dun potlood, maar ook met een noppenspeld. Deze punten vormen het begin en einde van de Iijn en geven tevens een afstand aan.

Linnen biezen

Ter verfraaiing kunt u linnen biezen onder of tussen het passepartout zetten. U kunt deze biezen op verschillende manieren maken. U kunt 800 grams karton nemen, u snijdt daarin een opening zo groot als u wenst. Let op! Geen schuine snede, maar haaks. Nadat u de opening gepast heeft, bekleedt u deze met linnen. U kunt ook stroken maken en deze omplakken. U knipt deze dan op maat en plakt deze onder het voorbladpassepartout. Een andere mogelijkheid is om een strook linnen te snijden van ca. 4 cm, deze dubbelvouwen en plat wrijven. U kunt dit strookje zo gebruiken als bies.
Biezen van gemarmerd papier. Biezen van gescheurd pakpapier.
Biezen van echt bladgoud
Deze kunt u zelf maken. U gaat als volgt te werk. U neemt een vel goudkleurig papier, de gouden zijde maakt u met staalwol, 4×0, iets ruw en dan lakt u hem met witte snelmixon, na ca. 5 minuten kunt u het vel dan beleggen met de blaadjes goud.

Bladgoudbiezen

Het beste kunt u hiervoor bladgoud gebruiken dat aan de blaadjes vastgeperst zit. U heeft dan niet die vaardigheid nodig die bladgoud normaal van U vereist. We knippen twee zijden van de papieren drager af, zodat het papier niet op het materiaal kan hechten. Met de goudstoffer wrijven we het goud voorzichtig vast, na het aflakken met blanco cellulose lak kunt u er strookjes van snijden of een patin aanbrengen en dan versnijden. Met deze strookjes kunt u prachtige biesjes maken, welke heel smal mogen zijn en toch een chique effect geven.

Linnen passepartouts

Het zelf plakken van linnen passepartouts is vaak zeer de moeite waard en door geen enkel karton te evenaren. Door linnen passepartouts zelf te plakken kunt u een veel mooiere uitsnede maken dan met voorgeplakte kartons. U bent in staat om de binnenkant perfect om te plakken en als u zelf uw linnen passepartout plakt, kunt u elke gewenste kleur en combinatie plakken.

Hoe gaan we te werk

We snijden eerst ons passepartout op maat, tekenen de passepartout-breedte af en snijden het middenstuk eruit, gewoon haaks met een Stanleymes. We kunnen hiervoor gebruiken 800-1200 gr. karton of dikte ca. 0,8 mm of 1,4 mm. Van de randen moet het scherpe af, dit doen we door het vouwbeen onder een hoek van 45gr. er overheen te halen, het karton krijgt dan een klein afgerond randje. Ons kartonnen passepartout leggen we nu op het linnen. Het is een noodzaak het linnen zeer goed te controleren op foutjes en vlekjes, wanneer het plakt is er niets meer te schuiven of schoon te maken. U kunt op 2 manieren plakken, met Eukalin 3650 of met dubbelzijdige folie. Met Eukalin is het mooist, maar vergt vaardigheid en een plakwals, met folie moeten de stuiknaden onberispelijk zijn, niet over elkaar en niet iets wijkend. Daarna strijkt of walst u het linnen erop, een wals is aan te bevelen.

Tip:

Bij het opplakken legt u het uitgesneden stuk erin terug, zodat U geen spanning op het linnen krijgt. U snijdt nu direct een gat in het linnen, maar laat rondom 2 cm staan om later te kunnen omplakken. Dit omplakken doet u als volgt: met het vouwbeen wrijft u eerst het linnen om de rand zodat het goed gevouwen is, dan kunt u het omplakken met dubbelzijdig tape of Eukalin. Voor een scherpe insnede en omplakking van de hoeken is het handig als u eerst een stukje dubbelzijdig plakvel aanbrengt. Met het vouwbeen wrijft u alle randen goed strak, zodat er geen oneffenheden in het linnen ontstaan.

Zijden passepartouts

Zijden passepartouts zijn over het algemeen lastig te maken. In het bijzonder het spannen van de zijden. In de praktijk zal er na korte of lange tijd altijd weer ruimte ontstaan in de zijde, dus het gaat lubberen. Nu zult u zeggen: dan plakken we toch. Maar zijde plakken kent zo mogelijk nog meer problemen. Denk aan lijmdoorslag, waardoor vlekken ontstaan. Verder de vele knoopjes, verdikkingen waardoor men het niet goed geplakt krijgt, dat wil zeggen: de zijde hecht niet overal even goed. Als de zijde dan gaat krimpen of uitzetten krijg je steeds grotere blaasjes.
Natuurzijde is een product wat een beperkt leven heeft, het kan niet tegen slechte klimaatomstandigheden en heeft een hekel aan zonlicht, dit alles maakt dat je al met de verwerking moet oppassen.

Moment a.u.b