Waarom een passe-partout gebruiken

Een passe-partout gebruiken kent 2 voordelen.

het eerste voordeel: het werk komt niet in contact met het glas
het tweede voordeel: het kan een bijzondere verfraaiing zijn

Op het verfraaiien komen we later terug.

U heeft vast wel eens een oude lijst met passe-partout uit elkaar gehaald. Wat dan direct opvalt, is dat daar waar het passe-partout heeft gezeten er een grijze waas op het glas zit. Dit wordt veroorzaakt door het vocht dat in de inlijsting zit.

Daar waar de inlijsting tegen de wand hangt, ontstaat een koude brug. Aan de voorkant stroomt warme lucht en zo ontstaat er condens in de inlijsting. Het condens droogt iedere keer weer op en zo krijgt u die grijze waas op het glas. Dit telkens condenseren kan ook schimmel veroorzaken en is ideaal voor de voeding van zilvervisjes. Daarom is het altijd beter dat het karton al geruime tijd bij u in huis is zodat het geacclimatiseerd is. Bedenk dat droog karton nog altijd 14% vocht bevat. Een gemidddeld huis bevat tussen de 60-75% vocht.

Als u of uw klant geen passe-partout wil, dan kan u het probleem opvangen met econospace. Dat zijn afstandhoudertjes zodat uw prent of foto vrij blijft van het glas. Deze montage is niet moeilijk, maar vraagt wel tijd en materiaal wat uiteraard kosten met zich meebrengt.

Vroeger, toen de huizen vaak vochtiger waren, werd het probleem voor een deel opgelost door de schilderijen schuin op de wand te hangen zodat er voldoende ventilatie achter het schilderij langs kon. Tegenwoordig moet alles zo strak mogelijk tegen de wand, wat de nodige problemen geeft. Een hulpmiddel is om op de vier hoeken een kurk van ongeveer 10mm dik te plakken zodat er een ventilatiesleuf ontstaat.

Flauwekul zult u zeggen maar denk maar eens aan net gewitte of behangen muren. De kamerwand waar aan de andere kant de badkamer zit of een onverwarmde gang. Zoiets kan zelfs tot schimmelproblemen leiden en als het tegen zit krijgt u de schuld en moet u gratis alles overdoen.

De kleur van het passe-partout

Moment a.u.b