Opleiding en certificering van lijstenmakers

Omdat we nu werken aan een opleiding voor lijstenmakers, was het zinvol om ook een cursus en aansluitende certificering op te zetten voor reeds bestaande lijstenmakers. Om te garanderen dat de certificering goed en objectief verloopt, hebben wij ons aangesloten bij de PPFA (Professional Picture Framing Association) in de USA en bij het Fine Art Trade Guild in Engeland. Zij hebben trainingen, boeken en examens, waarmee inlijsters CPF (Certified Picture Framer) of GCF (Guild Commended Framer) kunnen worden. Doel, is om hiermee niet alleen het vakmanschap te bevestigen met een certificaat, maar tevens om een kwaliteitsnorm op te stellen. De gecertificeerde inlijster zou bijvoorbeeld alleen moeten werken met zuurvrije materialen en (afhankelijk van het in te lijsten object) conserverend moeten inlijsten.

Het basiscursusboek is vertaald naar het Nederlands en te verkrijgen bij het secretariaat van Art-Frame. Hierin zijn de specifieke Nederlandse werkwijzen beschreven en verwerkt. Lijstenmakers die zich willen certificeren, kunnen het cursusboek bestuderen. Er wordt daarna door mensen van de FATG een examen afgenomen dat bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte (kandidaten dienen een aantal door hen gemaakte inlijstingen mee te nemen en hun werkwijze hierbij te beschrijven).

Nieuwsgierig? Neem dan voor meer informatie over opleiding en certificering contact op met Janneke Alkema. Zij is te bereiken via e-mail: secretariaat@art-frame.nl of telefoon: 073-5430650.

Moment a.u.b