Deze maand in beeld

Ramon Pool

Lijstenmakerij Pool,
ambachtelijk inlijstwerk van regulier tot museumniveau

Lijstenmakerij Pool heeft een rijke geschiedenis. De 1e generatie Pool startte met de lijstenmakerij in 1978 en was daarbij zo enthousiast, dat zoon Ramon al vanaf zijn 12e levensjaar geïnspireerd werd om mee te helpen. Hij volgde de detailhandelsopleiding en diverse cursussen binnen het vakgebied van de Lijstenmaker. Hij verkeerde in de bevoorrechte positie, dat het vak hem “met de paplepel werd ingegoten”. Leren van iemand met ervaring geeft een leergierige altijd een grote kennisvoorsprong. Daar kan geen schoolopleiding tegen op.
In de lijstenmakerij wordt een grote diversiteit aan werkstukken aangeboden. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal en achtergrond. Een belangrijke factor voor Ramon zijn dan ook de gesprekken met de klanten om zo een beeld te krijgen van de werkstukken die hem worden voorgelegd. Hij ziet het als een uitdaging om het met een mooie combinatie van lijst en/of passe-partout “af” te maken. Ramon’s motto is dan ook dat de juiste lijst het werk op een voetstuk plaatst. De lijst moet daarin een ondersteunende functie hebben en in principe niet de overhand. Het creatief met de handen bezig zijn met daarnaast de lach en dankbaarheid van de opdrachtgever, maken voor hem het vak van de lijstenmaker tot iets prachtigs.

Ramon Pool

De lijstenmakerij beschikt o.a. over een computer gestuurde passe-partoutsnijder, de Wizard. Ramon vindt het dan ook extra mooi om speciale passe-partouts te creëren met deze passepartout-snijder. Dankzij deze machine is op passe-partout gebied bijna alles mogelijk.

Ook het pure ambacht van het zelf handmatig maken van lijsten van blank hout tot eindproduct met kleur en bladzilver/goud maakt hem tot een allround lijstenmaker. Uiteraard wordt er in de lijstenmakerij uitsluitend gewerkt met hoogwaardige, zuurvrije materialen. Lijsten worden betrokken van gerenommeerde firma’s uit binnen- en buitenland en Ramon’s “standaard” ligt op een hoog niveau.
Lijstenmakerij Pool
Bloemstraat 28
8081 CW Elburg
an huis uit heeft Ramon veel kennis meegekregen van handwerken. Iets wat hem bijzonder van pas komt voor het verantwoord inlijsten van textiel. Het is zijn uitdaging om overal een passende oplossing voor te vinden. En met zijn specifieke kennis komen klanten naar hem toe die elders niet geholpen konden worden.
Hij heeft in zijn leven al vele bijzondere inlijstingen gemaakt. Als je zijn website bezoekt, vind je daar vele voorbeelden van. Iets krijgt pas de status van de meest opmerkelijke inlijsting door de combinatie van materialen en het achtergrondverhaal.
Er zijn vaak emoties in het spel als er iets mag worden ingelijst. Neem het verhaal van een handwerkje met een vingerhoedje en een brilletje, of dat zakhorloge van opa. Als je dat tot een gewaardeerde inlijsting om kunt zetten waar de klant in de wolken mee naar huis gaat, dan kan de dag niet meer stuk.
Gelukkig zullen er altijd schilderijen, handwerken en voorwerpen zijn die moeten worden ingelijst. Het wegvallen van collega’s maakt de branche kleiner maar geeft ook nieuwe kansen voor de overblijvers. Daarbij ziet Ramon als rol voor Art-Frame het positief promoten van de branche in de breedste zin van het woord.

Moment a.u.b