Deze maand in beeld

Marcel Kistemaker

Lijstenmakerij Kistemaker
Drienerbeekweg 30
7557 AN Hengelo

Lijstenmakerij Kistemaker start website oude landkaarten

In 2006 startte Marcel Kistemaker een eigen lijstenmakerij . Hij stamt uit een meubelmakers-familie, dus werken met hout zit hem in het bloed. Zijn opa en vader maakten hun eigen lijsten, uiteraard zonder machines, maar ouderwets met de hand en het zag er prachtig uit. Indertijd echter koos Marcel voor zekerheid en trad als fotograaf in dienst bij de Twentsche Courant. In 1989 werd hij zelf-standig ondernemer, hij startte een fotopersbureau. En uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon. Naast fotograaf werd Marcel alsnog lijsten-maker. Hij werd lid van Art-Frame, omdat je van collega’s altijd kunt leren. Spijt heeft hij toch wel een beetje dat hij de stap tot lijstenmaker niet veel eerder heeft genomen.
Lijstenmakerij Kistemaker heeft van een persoonlijke interesse en zijn kennis van fotografie zijn specialisatie gemaakt: oude landkaarten en stadsplattegronden. In eigen lijstenmakerij worden ze gescand en in de originele formaten geprint met ultrachrome houdbare inkten. Dit gebeurt op fraai aquarelpapier. Standaard krijgen de kaarten een dubbel passe-partout en een mahonie of wortelnoten lijst en vervolgens worden ze op een speciale website aangeboden.

Marcel Kistemaker

Deze specialisatie ontwikkelde zich als het ware vanzelf in de tijd toen Marcel nog zijn winkel in Oldenzaal had. Hij kreeg regelmatig oude kaarten aangeboden, om in te lijsten of om te kopen. Originele 16e, 17e of 18e eeuwse kaarten zijn vaak moeilijk verkrijgbaar en prijzig. Marcel overlegde altijd met de klant of hij de originele kaarten mocht inscannen. Op die manier bouwde hij een bestand op van vele unieke oude kaarten. Zijn collectie omvat meer dan duizend exemplaren. Hij produceert de kaarten compleet in eigen beheer, van een digitaal bestand tot een fraai ingelijste kaart aan de muur. Het is op deze manier voor iedereen mogelijk een kaart van hun favoriete plek, stad of provincie in bezit te krijgen voor een betaalbare prijs. Overigens is het aanbod niet beperkt tot Nederland maar zijn van de hele wereld kaarten in het assortiment opgenomen. Elke kaart wordt afgeleverd met een certificaat met gegevens over de kaart en de maker daarvan.

Een zeer bijzondere kaart die Marcel heeft ingelijst is een meer dan 2 eeuwen oude sterrenkaart, een met leer beklede kartonnen draaischijf, waarop de stand van de sterren is af te lezen. De lijstenmaker houdt ervan om oude attributen in te lijsten. Andere favorieten zijn gereedschappen en doopjurkjes, dit vanwege de hoeveelheid vakmanschap en creativiteit die je erin kwijt kunt. Zo ook bij een aantal koninklijke onderscheidingen die hij heeft ingelijst. Hij maakte hiervoor vitrinekastjes met scharnierende voorzijde, zodat de onderscheiding er makkelijk uit te halen is als de eigenaar hem bij een officiële gelegenheid wil dragen.
De uitdaging om je creativiteit en vakmanschap te combineren met de wens van de klant en zo tot een mooie oplossing te komen om iets in te lijsten, is voor Lijstenmakerij Kistemaker het mooiste aan het vak inlijsten. Het feit dat zijn klanten tevreden huiswaarts keren, is de bevestiging dat hij het vak met succes volbrengt.

KLIK OP DE ONDERSTAANDE FOTO’S OM DEZE TE VERGROTEN.

Moment a.u.b