Starten of overnemen van een lijstenmakerij, kunsthandel of galerie

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80, zijn er veel winkels in kunst en lijsten gestart. Deze ondernemers hebben doorgaans een goede boterham verdiend aan hun zaak. Nu staan zij voor hun pensioen en zoeken een geschikte opvolger. Daarom is de instroom van nieuwe mensen in onze branche momenteel een belangrijk onderwerp. Voor de veelal jonge ondernemers die een geschikte locatie zoeken om te starten, biedt dit een unieke kans om zich verder te ontwikkelen tot vakman of vakvrouw. Omdat er al een klantenbestand is en omdat er al een naam is opgebouwd. Dat geeft rust aan het front.

Onze branche is relatief onbekend, waardoor startende winkeliers soms eerder kiezen voor een winkel met eenvoudige handelsartikelen of een franchiseformule. Een ontwikkeling die op de lange duur onze branche kan uithollen. Voeg daarbij het gegeven dat bij het stopzetten van een zaak de omzet zich niet verplaatst naar een vergelijkbare zaak elders in dezelfde plaats. Veel omzet verdwijnt bijvoorbeeld naar bouwmarkten of andere winkeliers, voor wie inlijstwerk echter een nevenproduct is. En veel kennis en kunde gaat daardoor verloren.

Er was een tijd waarin winkeliers huiverig waren voor de instroom van nieuwelingen uit het oogpunt van concurrentie. Maar nu beseffen onze leden dat die toestroom voor de toekomst juist van levensbelang is voor onze branche.

Moment a.u.b