Het monteren van de lijst

Het monteren van de lijst
We passen de Iijst droog in elkaar om te controleren of de verstekken goed sluiten. Waarschijnlijk zult u zeggen: ‘Mijn machine staat perfect onder een hoek van 45gr., dus mijn verstekken sluiten perfect”, niets blijkt minder waar te zijn. Uw staven kunnen iets scheluw zijn (getordeerd). Uw staaf kan iets rond of hol lopen. U heeft de staaf niet goed aangedrukt. Uw machine is iets verlopen. Kortom er zijn veel mogelijkheden dat het niet goed is. Dit passen kunt u doen door bijvoorbeeld een spanner om de Iijst heen te zetten. Als de Iijst sluit dan kunt de spanner los maken, de verstekken worden langs de kanten gekleurd, Iiefst iets donkerder dan de oppervlakte kleur. Dit kleuren wordt gedaan om achteraf een wit naadje te voorkomen, omdat een wit naadje meer opvalt dan een zwart naadje. Dit geldt natuurlijk niet voor een spierwitte Iijst. Achteraf het naadje inkleuren is aanzienlijk meer werk. Dan Iijmt u de verstekken in, Iegt alles op maat, draait de band aan, controleert de verstekken en als alles goed zit, draait u de band zo strak als mogelijk. Nu maakt u met de tandenborstel en een beetje water de verstekken schoon en droogt deze gelijk na met een doek. Als uw verstekken goed sluiten dan zou 5 minuten ruim voldoende zijn en kan de klemband er weer vanaf.

De hiervoor besproken manier is alleen geschikt voor Iijsten met een rechte rug of met een holletje Is de Iijst erg hoog en loopt hij aan de rugzijde van boven naar binnen dan zou u de hoeken moeten verzwaren, zodat deze niet aan de voorzijde open gaan staan.

Lijsten met een afgeschuinde rug
Bij deze Iijsten kunt u niet volstaan met een klemband of u kunt helemaal geen klemband gebruiken. In dat geval moet u gebruik maken van de zg. verstekbakken met klemmen en verstektang. De werkwijze is verder hetzelfde. Eerst passen, dan kleuren en dan hoek voor hoek Iijmen en controleren. Als er drie poten aan elkaar zitten, dan moet u van de Iaatste poot 2 verstekken tegelijk lijmen, daarna schoonmaken en drogen laten. Als u met houten Iijsten werkt, werkt u met een natuurproduct. Dat wil zeggen, dat aan met zorg gemaakte staven naar verhouding weinig mankeert, maar verkeerd opslaan, verkeerd ondersteunen, te vochtig, te droog kunnen oorzaken zijn voor kleine mankementen. In zo’n geval dat u deze staven moet of toch wilt verwerken, moet u iets anders te werk gaan. U Iijmt nu eerst 3 verstekken en het beste verstek bewaart u tot het laatste. Na droging van de drie verstekken, ca. 24 uur, Iijmt u het vierde verstek, u kunt nu namelijk meer kracht zetten op dit verstek zonder één van de andere drie verstekken te verschuiven. Ook dit Iaatste verstek geeft u extra droogtijd. Op deze manier kunt u toch nog staven met kleine mankementen gebruiken. Hierbij moet nog worden opgemerkt dat het resultaat altijd een vlakke Iijst moet zijn.

Als u een hoekennietmachine heeft, dan kunt u bij niet te hoge lijsten volstaan ca. 35 mm volstaan met de hoeken te lijmen en te nieten.Het voordeel is dat de hoeken dan niet alleen gelijmd zitten, maar ook nog eens gekramt. U heeft dan geen verstekbakken of een spanband nodig.
Als de lijst breder is dan 40 mm en bestemd voor een olieverfdoek op spieraam of voor een paneel of ander opject waar geen achterzijde achter komt, worden de hoeken versterkt met triplex driehoeken. Dit voorkomthet opentrekkenvan de

verstekken en als de Iijm breekt door ouderdom of door vallen dan liggen er niet gelijk 4 stukken op de grond.
Deze triplexhoeken worden op de Iijst gelijmd en gespijkerd of geniet. Let op: geen spijkers vlakbij of in het verstek slaan, de drie zijden van de triplexhoeken Iicht afschuinen.
Als de Iijst schoon en droog is, kan hij afgewerkt worden, dit kan zijn door de hoeken, wanneer nodig, iets af te vijlen of te schuren en dan bij te kleuren. Hoe zuiverder u werkt en hoe hoger de kwaliteit van de door u te verwerken Iijsten, des te minder hoeft u bij te werken.
Uw lijst is nu klaar om verder gebruikt te worden of verkocht.
Advies:
Als er iets aan een staaf mankeert, een put of kleine beschadiging, probeer dit dan eerst bij te werken of deel uw staaf zo in dat het kan afvallen. U spaart dan veel ergernis en tijd. Veel beschadigingen zijn niet of nauwelijks bij te werken. Tenzij u zeer ervaren bent, maar dan nog kost het zeer veel tijd.
Het inzetten van het olieverfdoek
Kan geschieden met zg. schilderijblikjes, deze blikjes plaatst u om de ca. 300 mm. Op een doek van bv. 500×600 mm komen er dan 4 stuks. Bij een groter doek bv. 400×1000 mm komen er aan de lange zijde ca. 150 mm van het einde en één in het midden. Een doek van 700×1000 mm krijgt 8 plaatjes. Deze plaatjes zijn aan te bevelen boven het gebruik van lange dunnen spijkertjes, welke schuin door het spieraam in de Iijst geslagen worden. Deze Iaatste methode, welke veel gebruikt wordt, kent veel nadelen, zoals splijten, moeilijk te verwijderen, niet flexibel.
Het inzetten van kleine panelen, tegels en andere objecten
Tussen deze objecten en de zijkant van de sponning zit vaak 5 mm of meer ruimte, omdat deze objecten werken. Wanneer zij te krap gelijst zouden zijn, drukken zij de Iijst, dus de verstekken uit elkaar. Om verschuiven te voorkomen, worden er tussen de sponning en het object stukjes kurk geplaatst, welk d.m.v. een lange en koploze spijker worden vastgezet. Ook het paneel wordt op deze wijze vergrendeld.
Als u een olieverfdoek of paneel perfect in de Iijst wilt zetten, dient u aan de binnenzijde van de sponning stukjes (reepjes) vilt te plakken, om het schuren te voorkomen.

Moment a.u.b