Deze maand in beeld
Willem Blaauw
van Galerie Wildevuur
Galerie Wildevuur
Zwiggelterweg 4
9414 TN Hooghalen

Willem Blaauw, gegrepen door de liefde voor de kunst

Zijn achtergrond is zeer divers. Willem Blaauw, lijstenmaker bij Galerie wildevuur, werkte in de metaal, autotechniek en kwam via de meubelindustrie in het lijstenmakersvak terecht. Autodidact is hij, wel volgde hij diverse cursussen op het gebied van passe-partout en lijst- en papierrestauratie. Sinds 2013 is hij gecertificeerd lijstenmaker met 20 jaar ervaring.
Zijn specialisme is het schoonmaken en restaureren van schilderijen. Het geeft hem enorm veel voldoening een oud, vuil en beschadigd doek weer helemaal up-tot-date aan een klant terug te geven. De adviezen die Willem Blaauw geeft, kosten tijd. En die neemt Willem om de klant tot een juiste keuze te laten komen. Een advies kan 10 minuten duren of een uur. Voor Willem maakt dat niet uit. Hij wil dat de klant de zaak verlaat met het gevoel dat er met zorg is geadviseerd en dat de inlijsting perfect wordt.
Grote projecten zijn voor Galerie Wildevuur niets nieuws. 50 prenten inlijsten bijvoorbeeld komt geregeld voor. Dat zijn mooie opdrachten, maar het liefste toch doet Willem de speciale projecten zoals het inlijsten van een medaille, een oorkonde of iets dierbaars (bijvoorbeeld van een overledene). Een paar maanden geleden had hij een heel speciaal project. Het Drents Museum, dat Galerie Wildevuur wel vaker vraagt om even bij te springen, gaf opdracht tot het maken van speciale passe-partout-bakjes voor de Dode Zeerollen. Een uniek archeologisch fenomeen van wereldformaat, te zien als deel van een grote tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen. Deze tentoonstelling reist over de hele wereld. Het was heel bijzonder om diezelfde passe-partout-bakjes terug te zien op alle journaals.
Willem Blaauw zegt over het lijstenmakersvak: “het is zó mooi, dat het elke dag blijft boeien”. De geweldige reacties van de klanten. Het vóór- en ná-gevoel. Soms krijg je weken later nog een brief of telefoontje over hoe goed en bijzonder de inlijsting of restauratie gevonden wordt.
Het motto van Galerie Wildevuur is: “wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen”. Het lidmaatschap van Art-Frame zien zij dan ook als een kans om contact te hebben met andere lijstenmakers en het mooie lijstenmakersvak te delen. Art-Frame leden zijn specialisten, ieder op zijn eigen terrein. Of dat nu gaat om schoonmaken, restaureren, ontzuren, op maat inlijsten, doeken opspannen of noem maar op. En dat maakt elke lijstenmaker uniek.

Galerie Wildevuur wil zo’n unieke lijstenmaker zijn en zichzelf blijven inspireren met de nieuwste technieken. Ze doen er alles aan om mooie inlijstingen te maken en gaan voor de hoogste kwaliteit. En dat heeft hen al heel wat betrokken en tevreden klanten opgeleverd.

Moment a.u.b