Deze maand in beeld

Martin Horneman

nl Kunstenaar én lijstenmaker

Martin en Stefanie, de oprichters van Atelier Horneman, zijn beiden beeldend kunstenaar. Daarnaast maken ze lijsten en runnen ze een galerie. De omgang met klanten en de adviserende rol is wat hen aantrekt in deze combinatie. Martin (28) en Stefanie (26) zitten 6 jaar in het vak. Hun lijstenmakerij is gevestigd in Lewenborg, een buitenwijk van Groningen. Dit is een leuke plek nabij een winkelcentrum met ketens, maar ook leuke ambachtelijke zaakjes.
Atelier Horneman
Kajuit 326
9733 CP Groningen
Deze jonge lijstenmakers zijn begonnen in de crisis en groeien nog steeds. Zij zien de economische malaise enerzijds als een bedreiging, maar anderzijds als een kans. Want, zeggen zij, het kan alleen maar beter worden.
Ze verdiepen zich in het vak en onderhouden contacten met collega lijstenmakers. Dat doen ze via branchevereniging Art-Frame, waar ze inmiddels lid van zijn geworden. Zo blijven ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Ze zien Art-Frame als een bindende organisatie tussen lijstenmakers en leveranciers, die bijdraagt aan meer bekendheid van de lijstenmakers in Nederland.
Martin en Stefanie hebben gestudeerd aan Kunstacademie Minerva in Groningen en daar hun Bachelor gehaald. Stefanie is daarna doorgegaan met de Master Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Door hun achtergrond weten ze veel over kunst en de gebruikte materialen en kunnen ze er goed mee omgaan. Na zijn studie heeft Martin drie jaar ervaring opgedaan bij een lijstenmakerij. Daarna heeft hij zijn eigen zaak opgezet.
Martin Horneman en Stefanie Ottens

Graag lijsten Martin en Stefanie 3-dimensionale objecten in. Ze hadden al opmerkelijke opdrachten, zoals het inlijsten van sleutels van een oude gevangenis en een plank uit een oud huis waar de namen van de oorspronkelijke bewoners op vermeld stonden. Het is een uitdaging om dit soort objecten in te lijsten, niet alleen omdat ze 3-dimensionaal zijn maar ook omdat er een verhaal aan vast zit. De ingelijste sleutelbos met gevangenissleutels bijvoorbeeld. Deze is cadeau gegeven aan ieand die vast heeft gezeten voor drugssmokkel. Met het cadeau wilde de klant zijn vriend eraan herinneren dat hij niet weer de fout in moet gaan.

Atelier Horneman is gespecialiseerd in het inlijsten van schilderijen en tekeningen voor kunstenaars. Ze hebben veel kunstenaars als klant en deze groep heeft vaak speciale wensen. Zo vragen ze regelmatig om hun kunstwerk zwevend in te lijsten. Door hun kennis en ervaring opgedaan als kunstenaars én in hun lijstenmakerij, galerie en kunstuitleen kunnen Martin en Stefanie zich goed inleven in de wensen van de klant en met name die van kunstenaars.
“In het vak lijstenmaker sta je steeds voor nieuwe uitdagingen en je leert elke keer iets bij”, aldus Martin. Daarnaast is het contact met de klant en het uitzoeken van een zo mooi en passend mogelijke combinatie iets waar deze lijstenmaker veel voldoening uit haalt.

Moment a.u.b